El nostre bloc

19097-1

Benicarló esdevé ‘Territori de Creació’

26 d'octubre de 2016

Els Premis Literaris Ciutat de Benicarló, que es lliuraran divendres 4 de novembre, porten de la mà una intensa setmana d’activitat cultural. La marca ‘Territori de Creació’ naix amb la vocació de convertir-se en una referència cultural de primer ordre.

El regidor de Cultura, Josep Barberà, ha presentat les activitats programades en el marc de la setmana dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló, que s’estendran del 2 al 6 de novembre. L’extens programa de concerts, recitals poètics, exposicions i conferències s’ha englobat baix un concepte genèric que vol definir la veritable essència dels premis: ‘Territori de Creació’.

Josep Barberà ha assegurat que «ens trobem en un moment històric per a la cultura a Benicarló. Volem que aquests Premis Literaris i tota l’activitat cultural que els envolta sota la marca ‘Territori de Creació’ tinguen una llarga trajectòria i consoliden a la ciutat com un punt de referència al nostre país».

Barberà ha afegit que «els Premis Literaris no són uns premis a l’us. Volem vestir-los amb una marca que vaja més enllà del reconeixement als guanyadors i que es projecte al llarg de tot l’any amb actes culturals i protagonistes de la cultura de primer nivell».

Les paraules del regidor recullen la intenció final d’uns premis que volen ser el motor que anime bona part de la programació cultural de Benicarló. I en aquest sentit, el catàleg d’activitats que engega el dimecres dia 2 i culminarà el diumenge dia 6 és un bon exemple de partida: noms punters en el panorama musical nacional, com Carles Santos, Inés Borràs, o Juan Cortés són alguns dels protagonistes en el territori de la música que sonarà al llarg de la setmana..

El pintor Fernando Peiró Coronado i els seus referents literaris, el dibuixant de còmics Joan Tretze, que oferirà una conferència, i els guanyadors del premis d’Àlbum Infantil Il·lustrat, Fátima Fernández i Juan Hernaz, que parlaran del procés creatiu, ocuparan l’espai cultural de les arts plàstiques.

‘Territori de Creació’ també reserva terrenys per tal que acampe la ciència. Javier Fernández Panadero, un dels principals divulgadors científics a Espanya, parlarà sobre la mesura i l’experimentació. I per la seua banda el benicarlando Vicente Aran Redó, investigador de l’institut de Química Mèdica, dissertarà sobre el retorn de les malalties parasitàries oblidades.

També hi haurà recitals poètics, com l’espectacle teatralitzat ‘Exilis’, amb Lluís Batalla i Olga Suàrez, que evocaran una antologia de la poesia de Vicent Andrés Estelles.

L’entrega dels premis tindrà lloc divendres dia 4 a les 20.00 hores a l’Auditori Pedro Mercader. L’acte estarà presentat per l’actor Francesc Anyó i la periodista Reis Juan, i comptarà amb l’actuació del conjunt Free Jazz Boleros, format per músics de Benicarló. Els guanyadors seran obsequiats amb una escultura dissenyada per l’escultor basc Iñaki Ruiz de Eguino, una de les principals figures del panorama artístic internacional.

La vetllada culminarà amb un sopar preparat i servit pels alumnes de cuina i hostaleria del Centre Integrat Públic de Formació Professional.

‘Territori de Creació’, però, no acaba amb aquesta setmana d’intensa i extensa activitat cultural. La intenció de la Regidoria de Cultura és projectar els Premis Ciutat de Benicarló al llarg de tot l’any a través d’un seguit d’actes que prenguen els premis com a referència i enriquisquen la vida cultural de la ciutat .

El regidor de Cultura ha expressat l’agraïment del consistori a totes les empreses que han col·laborat amb els premis i la marca cultural ‘Territori de Creació’: Ashland Chemical, IFF, Fundació Caixa Benicarló, el Centre Integrat Públic de Formació Professional, Acció Cultural del País Valencià, la Universitat Jaume I i Onada Edicions.