Nuestro blog

Benicarló esdevé referent cultural i literari de les comarques del nord en el lliurament de la segona edició dels Premis Literaris

1 de octubre de 2017

El Parador de Turisme de Benicarló ha acollit l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló 2017, l’esdeveniment literari més important de les comarques del nord del País Valencià. Les principals autoritats del país han assistit a la cerimònia, que ha servit per presentar les quatre obres guanyadores.

L’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló ha estat presidit per el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, que acompanyaren a l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, i al regidor de Cultura, Josep Barberà. L’acte va comptar amb l’assistència del món cultural i polític valencià i català com Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Josep Bladé, director territorial de Terres de l’Ebre, que ho va fer en representació del president de la Generalitat de Catalunya, així com un nombrós grup d’alcaldes i representants municipals de les comarques de l’Alt i Baix Maestrat, Els Ports, la Plana Alta i les Terres de l’Ebre.

En aquesta edició, el certamen ha rebut un total de 67 originals de set països (Espanya, Portugal, Bulgària, Itàlia, Mèxic, Argentina i Colòmbia). A més, estan representades gairebé la majoria de les comunitats autònomes de l’Estat espanyol, destacant la participació valenciana i catalana. En cadascuna de les modalitats els premis estan dotats amb 5.000 euros i la publicació de l’obra a càrrec d’Onada Edicions.

Durant l’acte, conduït per l’actor Francesc Anyó i el músic Borja Penalba, es van presentar les obres guanyadores a càrrec de les respectius autors. Martí Domínguez, guanyador del Premi de Divulgació científica amb l’obra «Veus de ciència», va destacar que «la ciència ha de ser un complement del nostre coneixement general», recuperant el concepte llatí del mot.

Per la seua part, el cuiner de Vinaròs Juan José Roda, guanyador del Premi de Literatura Gastronòmica per «La cuina de la gent de la mar», va aprofitar la seu intervenció per a fer un «reconeixement a tota la gent que viu de la mar i que també ha perdut la vida en ella».

Josep Santesmases, autor del dietari «Els paisatges trobats», Premi de Literatura Memorialística, va definir la seua obra com «una necessitat diària de mirar el meu entorn i de prendre perspectiva per comparar-la amb altres paisatges».

Finalment, els guanyadors de la quarta edició del Premi Internacional d’Àlbum Infantil Il·lustrat, Juan Hernaz i Fátima Fernández, que per segon any consecutiu guanyaven el mateix guardó, van descriure la seua obra des de «la necessitat d’emocionar els lectors, de crear una eina per fer-los reflexionar i que, a la fi, ens ajude a comunicar-nos».

Ja en la part institucional, l’alcaldessa de Benicarló, va posar en valor el fet de comptar “amb les màximes autoritats del país, que atorguen als nostres premis un gran reconeixement, i que posiciona Benicarló com a capital cultural, exhibint el nostre potencial creador”. L’alcaldessa ha destacat les quatre obres premiades assegurant que “cadascú des de la seua disciplina han agafat el guant de l’excel·lència d’aquests premis”, i va finalitzar assegurant que amb aquesta edició “els premis esdevenen un referent cultural de primer ordre”. Josep Barberà, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Benicarló, va glossar les obres guanyadores amb una cita de Joan Fuster: “els llibres no supleixen la vida, però la vida no supleix els llibres”.

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, va definir com «un honor associar la institució de les Corts Valencianes a un esdeveniment cultural com aquests premis, que uneixen institucions de tot l’àmbit lingüístic», incidint en què «la cultura és un element importantíssim de la nostra economia». Morera va assegurar que, amb aquests premis, «Benicarló esdevé un exemple de col·laboració entre els territoris que compartim la mateixa llengua».

En el tancament de l’acte, Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, va fer una lloa de la literatura i la cultura assegurant que “sense els llibres no s’entén la vida”. Puig va assenyalar la cultura com eina per tal que «junts construïm el renaixement del nostre poble, perquè estimar la cultura és la nostra manera d’estimar el país». El president de la Generalitat també va reivindicar les llengües i la cultura com a «espai de trobada, i mai de confrontació».

El premis internacionals Ciutat de Benicarló 2017 han comptat amb el patrocini d’Ashland Chemical, IFF i Caixa Benicarló. Les obres guanyadores estan magníficament publicades per Onada Edicions.