El nostre bloc

Qualitat, talent i excel·lència en el palmarés de la setena edició dels Premis Literaris

22 de novembre de 2022

Anna Fonollosa ha guanyat el Premi d’Àlbum Infantil Il·lustrat, mentre que Vicent Sanhermelando s’ha fet amb el de Narrativa Juvenil. Fernando Cervera ha aconseguit el Premi de Divulgació Científica i Vicente Ruiz el Premi de Cuina, Salut i Sostenibilitat.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, el regidor de Cultura, Pedro Manchón, i el director científic d’Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla, han donat a conèixer avui el palmarés de la setena edició dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló, que, tal i com ha destacat l’alcaldessa, «confirmen l’aposta que vam fer ja fa 7 anys per uns Premis Literaris que són una oferta cultural de primer nivell i una marca de referència i d’excel·lència».

Xaro Miralles ha reivindicat el paper protagonista de la literatura a Benicarló a través de la celebració dels Premis i ha sentenciat que «invertir en cultura és invertir en futur».

El regidor de Cultura, per la seua banda, ha assegurat que «un any més, es confirma l’èxit d’un projecte exquisit que posa Benicarló en el mapa cultural del territori» i ha agraït la tasca dels jurats a l’hora d’avaluar els 221 originals presentats.

Manchón ha estat l’encarregat d’anunciar els noms dels guanyadors juntament amb Miquel Àngel Pradilla, que ha enumerat els mèrits que n’han destacat els jurats.

El Premi d’Àlbum Infantil Il·lustrat, el més veterà de tots, ha estat per a l’arquitecta i il·lustradora Anna Fonollosa, per l’obra Enrenou a la cuina. L’àlbum il·lustrat planteja, en clau d’humor, com es fa una recepta al llarg d’una nit de restaurant en la que fer un plat d’espaguetis es convertirà en una tasca èpica. L’autora, amb una trajectòria polifacètica, encapçala projectes dedicats a la creació artística, gràfica, arquitectònica, musical i audiovisual.

Pel que fa a la modalitat de Divulgació Científica i del Coneixement, el guanyador és Fernando Cervera, autor d’Els jardins de la ciència. El títol sintetitza la història de la humanitat a partir de la ciència, i ho fa a través d’un anecdotari amè, variat i amb tocs d’humor. Cervera ha investigat sobre biologia molecular i salut humana, i és creador de continguts per a múltiples plataformes. Ha publicat per a mitjans com Muy interesante o Revista Mongolia.

El Premi de Narrativa Juvenil ha estat per a Vicent Sanhermelando per l’obra El ball dels alacrans, una novel·la coral que connecta amb les inquietuds dels adolescents i que a més compta amb un personatge amb Asperger retractat amb empatia i complexitat. El seu autor és professor i escriptor i ha aconseguit nombrosos premis per les seues obres adreçades al mercat juvenil.

Finalment, el Premi de Cuina, Salut i Sostenibilitat ha recaigut en l’obra El mar, el aceite de oliva y la primera globalización, de Vicente Ruiz. A través d’una mirada interdisciplinar, l’obra s’ocupa d’un dels productes més emblemàtics de la cultura gastronòmica mediterrània i aprofita per retratar la globalització alimentària que va comportar la colonització d’Amèrica i la recerca de noves rutes de comerç. Ruiz, doctor i professor, compta amb mitja dotzena de llibres publicats. És l’autor de La cocina a bordo, guanyador de la cinquena edició d’aquest mateix premi.

Tant l’alcaldessa com el regidor de Cultura han aprofitat l’acte per agrair la implicació de les empreses IFF, Ineos Composites i la Fundació Caixa Benicarló, patrocinadores dels Premis Literaris des de la primera edició, i a la Universitat Jaume I i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua la seua col·laboració aportant experts i expertes per als jurats.